T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - Bornova Altay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Adalet Meslek Alanı

Adalet Alanı Tanıtımı

ADALET      ALANI

Adalet alanı altında yer alan Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisinde yer alan tüm mahkemelerdeki yazı işlemleri, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlüler ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Bölüm öğrencileri mezun olduktan sonra kamu kurumları ile ilgili açılacak olan sınavlara girerek, mahkemelerde yazı, icra ve ceza müdür ve yardımcılığı ile zabıt katipliği, mübaşir gibi kadrolara ve infaz kurumları bünyesinde açılacak olan kadrolara atanabilmektedir.Bu noktada şu önemli bilgiyi de sizlerle paylaşalım, Adalet Yüksek Okulu Mezunları, Adalet Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek olan memur atamalarında öncelikli hakka sahiptir. 

          Özel kurumlarda ise özellikle, noterler, avukatlık büroları, şirketlerin hukuk departmanları, resmi ve özel bankalarda rahatlıkla görev alabilmektedirler. Çünkü bu bölüm mezunları eğitim süreleri boyunca hızlı klavye kullanma ve çeşitli bilgisayar programları eğitimi aldıkları için anılan ve benzeri kurumların nitelikli personel ihtiyacına cevap vermektedirler.    Adalet Meslek Yüksek Okulu Mezunları ayrıca mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı ile Hukuk Fakültelerine de geçiş yapabilmektedirler. 

          

ADALET ALANI DALLARINDAN MEZUN OLANLAR (ZABIT KATİBİ)

Zabıt Kâtipliği dalından mezun olanlar; ilk derece (hukuk, ceza, idare ve vergi) mahkemeleri, bölge (adliye ve idare) mahkemeleri, yüksek mahkemeler, Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

07-05-2020

ADALET ALANI DALLARINDAN MEZUN OLANLAR (İNFAZ KORUMA)

 İnfaz ve Koruma dalından mezun olanlar; Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra) teşkilatı, cumhuriyet başsavcılıkları, ceza infaz (cezaevi ve tutukevleri) kurumlarında istihdam edilirken özel güvenlik şirketleri ile kamu ve özel kurumların güvenlik ile ilgili birimlerinde de iş bulabilmektedirler.

07-05-2020

İSTİHDAM ALANLARI

Adalet alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı
2. Cumhuriyet başsavcılıkları
3. İlk derece mahkemeleri
4. Bölge mahkemeleri
5. İdare ve vergi mahkemeleri
6. Yüksek mahkemeler
7. Hukuk büroları
8. Noterlikler
9. Yüksek Seçim Kurulu
10.Ceza infaz kurumları ve tutukevleri
11.Özel güvenlik şirketleri
12.Bankalar ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanları, takip birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alanda/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, adalet alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavla geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Adalet alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

07-05-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.01.2013 - Güncelleme: 07.07.2023 00:34 - Görüntülenme: 25060
  Beğen | 48  kişi beğendi